Kapat
AİBÜ, Baklavanın Usta İsmi Nadir Güllü'yü Ağırladı
AİBÜ, Baklavanın Usta İsmi Nadir Güllü'yü Ağırladı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ve Bolu Rotary Kulübü iş birliğiyle gıda konferansı düzenlendi. Konferansa, baklavacılığın usta ismi Nadir Güllü de katıldı. 1820 yılından bu yana baklava üreten ailenin 5'inci kuşak torunu olan Güllü, İstanbul Karaköy'deki işletmede günde yaklaşık 2 ton baklava üretip sattıklarını ve Dünya'nın her yerinden müşterileri olduğunu söyledi.

Gıda Konferansı'nda ilk olarak AİBÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Çakır, "Gıda Güvenliği" konusunda sunum yaptı. Özellikle satış aşamasındaki gıda güvenliği ile tehlike ve riskler konusunda bilgi veren Çakır, 'Tehlike, gıdada kontrol edilmediği takdirde hastalıklara veya yaralanmalara yol açabilecek herhangi bir biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkendir. İnsan sağlığını asıl tehlikeye atan ve etkileri çok daha şiddetli olabilen tehlikeler biyolojik tehlikelerdir.' dedi.

Gıdalardaki katkı maddelerinin toplumda farklı algılara yol açtığını ifade eden Doç. Dr. Çakır, 'Katkı maddesi olan gıdanın sağlıklı gıda olmadığı yönünde maalesef yaygın bir kanı var. Gıda katkı maddeleri, izin verilen dozlarda, gıda katkı maddelerinin işlem yardımcısı olarak veya gıdanın muhafazasında ya da ürüne dönüştürülmesinde birçok testten sonra kullanılır. Günümüzde izin verilen dozlarda işlem yardımcısı olarak kullanıldığında herhangi bir sakınca yoktur.' diye konuştu.

"Geleneği Bilimle Birleştirerek Baklava Üretiyoruz"

Türkiye'de baklavacılığın usta ismi Karaköy Güllüoğlu'nun Sahibi Nadir Güllü ise; ailesini, baba mesleği baklavacılığı, mesleğe girişini ve 43 yıllık ustalık dönemini anlattığı sohbetinde, her zaman gelenekselliği bilimsellikle birleştirerek' baklava ürettiklerine dikkati çekti. 'Çıraklığını yapmadığınız işin ustası olamazsınız. diyen Güllü, öğrencilere sevdikleri işi sebat ederek ve sorumluluk duygusuyla yapmalarını önerdi; altın kuralın ise disiplinli çalışma olduğunu söyledi.

İşletmenin Ar-Ge çalışmaları hakkında da bilgi veren Güllü, diyabet ve çölyak hastaları için Türkiye'de ilk kez baklava üretimini kendilerinin yaptığını anlatarak, sevilen ve güven duyulan bir marka olabilmek için üretilen ürüne önce kendisinin inandığını sonra müşteriyi ikna ettiğini söyledi; meslekte vefanın önemine de değinen Güllü, mesleğe yıllarını vermiş usta personeli her zaman el üstünde tutmak gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Doç. Dr. İbrahim Çakır ve Nadir Güllü'ye Bolu Rotary Kulübü Başkanı Enver Günay tarafından teşekkür plaketi verildi. Konferans, öğrencilere ve konuklara yapılan baklava ikramının ardından sona erdi.